‘Søvn. Hukommelse. Fornøjelse. Frygt. Sprog. Vi oplever disse ting hver dag, men hvordan skaber vores hjerner dem?’ (Dingman, 2019).
Oplevelsen af ovenstående fænomener i et førsteperson-perspektiv er vigtigt, og der er meget, som man ikke kan forstå om sindet og psyken ved at studere og kende til forskellige hjernedeles placering og aktivitet. Men der er også mange ting, som man kan få en bedre forståelse af ved at kende til neuroanatomi og neurofysiologi – og hertil hørende begreber og processer.
Som en ressource af høj kvalitet om hjernens dele, funktioner m.v. vil jeg anbefale hjemmesiden ’Neuroscientifically Challenged’, som tilbyder forskningsbaseret viden på en let tilgængelig og effektiv måde.
Det er Marc Dingman – citeret i starten – som står bag dette ’koncept’, som består af hhv.:
- 2-Minute Neuroscience videoer
- Artikler
- Ordliste (glossary)
- En bog, som kan supplere de ovenstående elementer.
Jeg synes at det er et godt og gennemarbejdet koncept, og desuden er det en kvalitet – som Dingman også selv nævner – at informationerne på hjemmesiden bygger på videnskabelig litteratur, som der henvises eksplicit til for hver video og artikel.
2-Minute Neuroscience videoerne
Der ligger over 100 fine, informative videoer om hjernen, hjerneprocesser og patologi – og som navnet mere end antyder, så varer de hver 2 minutter. De er tætpakket med information og med gode illustrationer, som er håndtegnet af Marc Dingman selv.
Nedenfor har jeg udvalgt fire eksempler, som kan give et indtryk af stilen og indholdet.
Jeg synes, at videoerne er det bedste element i konceptet, fordi der både indgår tale, illustrationer og tekst. For at få mest muligt ud af det, kan man sætte videoen på pause undervejs og/eller se den igen.
Udover at se dem via hjemmesiden, kan man tilgå dem direkte på YouTube: www.youtube.com/c/Neuroscientificallychallenged/videos. Og faktisk kan det være smartest at se dem direkte på YouTube, for dér kan man desuden læse den fulde transskription i infosektionen under videoen – samt se reference til den videnskabelige litteratur, som formidlingen bygger på.
Artikler
Udover videoerne indeholder hjemmesiden over 200 artikler, som er fordelt i to kategorier: Know your brain articles og Other articles. Artiklerne spænder bredt emnemæssigt – udover hjernedele og -lidelser er der fx også artikler om den historiske udvikling i neurovidenskab samt samspillet mellem tarmbakterier og hjernen. Det er forholdsvis korte, introducerende artikler – dog mere fyldige end videoerne, så man kan få mange supplerende informationer via disse artikler inkl. deres referencer og links til andet materiale.
Ordliste
Ordlisten er ikke specielt interessant, men giver mulighed for hurtigt at finde frem til en kort beskrivelse af et begreb. Man kan gå frem alfabetisk eller bruge en søgefunktion.
Bogen ’Your Brain, Explained’
Som et sidste element i konceptet er der også en bog: Your Brain, Explained, bestående af ti kapitler:
- Frygt
- Hukommelse
- Søvn
- Sprog
- Sorg
- Bevægelse
- Syn
- Fornøjelse
- Smerte
- Opmærksomhed
I hvert kapitel på ca. 20 sider inddrages der casehistorier, som gør bogen levende og forholdsvis let læst – det er ikke bare en gennemgang af hjernedele. Bogen er informativ og fagligt relevant, men som Dingman også selv skriver, så er den stadig kun en introduktion, hvorefter man kan læse mere andre steder.
Undtagen bogen, så ligger alt det oven for nævnte frit tilgængeligt, og jeg synes som nævnt, at kvaliteten er høj – både fagligt og formidlingsmæssigt.
Man kan få god, videnskabeligt underbygget information, så det er oplagt at bruge hjemmesiden og videoerne som introduktion til stoffet samt til ’optræning af viden’. Det er overskueligt at se videoerne og læse artikler flere gange, da de er korte og tætpakket med information.
Efterfølgende vil man være godt rustet til at søge mere viden andre steder.
Dingman, M. (2019). Your Brain, Explained: What Neuroscience Reveals About Your Brain and its Quirks. Nicholas Brealey Publishing.