Ved at afkode sanseindtryk, følelser og kropslige signaler hjælper insula os med at navigere i sociale møder og træffe beslutninger om kontakt.
Selvom jeg generelt er skeptisk over for forenklede beskrivelser af hjernens funktioner, vil jeg her supplere mit tidligere blogindlæg om insulas rolle i krop-psyke-aksen.
Da insula er central i forhold til kropslige fornemmelser og reaktioner er det mit mål at øge kendskabet til insula, og det gør jeg med en enkelt figur og figurteksten opdelt i 13 punkter.
Her præsenteres derfor figur 3 fra Nadine Gogollas artikel fra 2017 ’The Insular Cortex’.

Figur 3. Illustration af en integreret model for insula-cortex funktioner. En skematisk model af, hvordan forskellige insulafunktioner og insulaberegninger kan interagere, eksemplificeret ved et socialt møde.
- Insula-cortex modtager multisensorisk information. I dette eksempel reagerer den på at høre eller se mennesker.
- Den behandler vigtigheden af indkommende stimuli, dvs. den reagerer stærkere på en kendt person (rød silhuet) end på ukendte personer (grå silhuetter).
- Insula vurderer stimulus’ valens, fx om personen er elsket eller frygtet, ved at
- integrere information fra flere hjernesystemer, herunder følelsesmæssige fornemmelser for personen og kognitiv information, såsom hvad der vides om personen. Insula opfatter også
- kropslige fornemmelser og
- bidrager direkte til fysiske reaktioner forårsaget af den sociale interaktion, fx en øget hjertefrekvens eller følelsen af sommerfugle i maven.
- Gennem sin interaktion med andre store hjernenetværk
- vurderer insula risikoen ved en interaktion ved
- at forudsige mulige udfald, dvs. accept eller afvisning.
- Kropslige fornemmelser såvel som kognitive processer, fx forestillingen om udfaldet, kan fremkalde følelser som glæde eller frygt ved interaktionen.
- Usikkerheden om den anden persons reaktion involverer insula i beslutningen om, hvad der skal gøres næste gang. Når en beslutning er truffet,
- forudser insula udfaldet og
- påvirker adfærden mod enten at opsøge eller undgå kontakten.
Selvom det bare er en enkelt figur, så giver den med de 13 punkter en overskuelig og alligevel grundig beskrivelse af de mange og forskelligartede processer, som insula er involveret i.
Litteratur
Gogolla N. (2017). The insular cortex. Current biology : CB, 27(12), R580–R586. https://doi.org/10.1016/j.cub.2017.05.010